Потенціал розвитку альтернативної енергетики в Україні - Кінчєв, О.І.; Бояринова, К.О. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті розглянуто поточний стан, динаміку розвитку та перспективи альтернативної енергетики України в умовах повномасштабної війни та трансформації енергетичного ринку. Аналіз охоплює період 2019–2024 роки. Зазначено, що, попри знищення об’єктів ВДЕ та втрату загальної генерувальної потужності, сектор демонструє адаптивність і стійке зростання. Досліджено стан та перспективи розвитку сонячної енергетики, розкрито потенціал біоенергетики як складової економіки замкненого циклу та підкреслено стратегічне значення гідро- та ядерної генерації у структурі енергобалансу країни. Акцентовано увагу на необхідності переходу до децентралізованих моделей генерації, підтримки цифровізації енергосистеми (Smart Grid) і формування сприятливого регуляторного середовища. Зроблено висновок про те, що альтернативна енергетика відіграє стратегічну роль у забезпеченні енергетичної безпеки України, її стійкості та європейської інтеграції у післявоєнний період. The article examines the current state, development dynamics, and prospects of Ukraine’s alternative energy sector in the context of full-scale war and ongoing transformation of the energy market. The analysis covers the period from 2019 to 2024. It is noted that despite the destruction of renewable energy facilities and the loss of total generation capacity, the sector demonstrates adaptability and stable growth. The study explores the status and development outlook of solar energy, highlights the potential of bioenergy as an integral element of the circular economy, and underscores the strategic significance of hydropower and nuclear generation within the national energy balance. The paper emphasizes the necessity of transitioning to decentralized generation models, supporting energy system digitalization (Smart Grid), and creating a favorable regulatory environment. The conclusion affirms that alternative energy plays a strategic role in ensuring Ukraine’s energy security, resilience, and post-war integration into the European energy space.