Алла Дмитренко – педагог, етнолог, краєзнавець, музейник-експозиціонер (до 60-річчя від дня народження) - Чибирак, С.; Мірошниченко-Гусак, Л. (Народна творчість та етнологія, 2020)
У статті вперше висвітлено наукову діяльність Алли Дмитренко в галузі етнології, краєзнавства та музеєзнавства. Акцентовано увагу на важливості вивчення дослідницею регіональної специфіки традиційно-побутової культури волинян та поліщуків як складової частини української етнокультури. Проаналізовано її роботу як педагога – керівника секції «Етнографія» Волинської обласної Малої академії наук та доцента кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Простежено внесок Алли Дмитренко у розбудову музейної мережі Волині. З’ясовано її роль у комплектуванні, збереженні та актуалізації пам’яток матеріальної культури українців. Показано співпрацю дослідниці з Волинським краєзнавчим музеєм, історія якого стала об’єктом її наукових зацікавлень, а етнографічна колекція – основою для виставкових та науково-дослідних проектів. Розглянуто діяльність Алли Дмитренко як етнолога-практика, вказано на її експедиційний досвід та його важливість для науки. Зазначено внесок дослідниці у вивчення та збереження елементів нематеріальної культурної спадщини. The article covers for the first time Alla Dmytrenkoʼs scientific activity in the fields of ethnology, regional ethnography, and museum studies. An emphasis is placed on the importance of the researchers studying the regional specifics of traditional and everyday culture of Volynians and Polishchuks as a component of the Ukrainian ethno-culture. There is an analysis of her work as a teacher – the head of the Ethnography section of the Volyn Regional Minor Academy of Sciences of Ukraine, as well as an associate professor at the Department of Museum Studies, Monument Studies, and Information and Analytical Activities of the Lesya Ukrainka East European National University. There is also a comprehension of Alla Dmytrenkoʼs contribution to the development of the Volyn museum network and a clarification of her role in the acquisition, preservation, and updating of monuments of Ukrainians’ material culture. Shown is her collaboration with the Volyn Regional Studies Museum, the history of which has become the object of her scientific interests, with its ethnographic collection being the basis for her exhibition and research projects. The activity of Alla Dmytrenko as an ethnologist-practitioner is considered, and her expeditionary experience and the latter’s importance for science are pointed out. The contribution of the researcher to studying and preserving elements of intangible cultural heritage is noted.