Розвиток етнологічних вчень (чеська традиція) - Коцан, О. (Народна творчість та етнографія, 2004)
Щодо виникнення етнографії Чехії, то хоча вже в перших літописних писемних джерелах можемо віднайти певні етнографічні записи, все ж зрозуміло, що етнографія як наука виникла тут значно пізніше. В історіографічних працях чеського етнолога Юрія Горака історія етнографії розглядається як історія літератури, в якій є етнографічний матеріал.