Основні підходи до розуміння менталітету сучасними вченими - Карп’юк, Л. (Народна творчість та етнографія, 2004)
Проблема вивчення менталітету як цілісного феномена завжди поставала у доленосні для етносу історичні періоди (системні кризи, зміна вектора розвитку, виклики історії тощо). Саме тоді актуалізуються приховані самоорганізаційні чинники, оскільки наявні суспільні структури, як правило, не встигають адекватно змінюватись та інтегрувати спільноту в нових умовах. Наше покоління живе в не менш важливу епоху, коли від усвідомлення кожною людиною власної етнічної ідентичності багато в чому залежить успішне здійснення нас як зрілої нації.