Первісні джерела,символіки українського героїчного епосу - дум та історичних пісень - Матяш, І. (Народна творчість та етнографія, 2004)
Український героїчний епос (думи) — незаперечне свідчення багатої культури і блискучої талановитості нашого народу. Час виникнення жанру дум (XV ст.) співпадає з одним із найважливіших історичних етапів формування української нації, запеклою боротьбою проти іноземних загарбників. В основі дум — історичні реалії XV—XVII ст.: страждання українських полонених в татаро-турецькій неволі; героїзація перемог українських козаків-лицарів, що у кривавих битвах з різноманітними ворогами боронили права і незалежність як всього рідного народу, так і окремої людини.