До історії становлення й занепаду радянської ритуалістики - Курочкін, О. (Народна творчість та етнологія, 2021)
Мета статті – критично проаналізувати практику формування системи радянських свят і обрядів, розкрити їхню антигуманну, тоталітарну сутність і невідповідність цілям та завданням побудови демократичного суспільства. У статті використано загальнонаукові методи аналізу й синтезу. Історичний метод допоміг у накопиченні первинних даних, отриманих з першоджерел і літератури з обраної теми. Аксіологічний метод уможливив розгляд ціннісного змісту й соціальної вартості радянської ритуалістики. Наукова новизна статті визначається тим, що вперше у вітчизняній культурології процеси впровадження і трансформації радянських свят і обрядів в Україні висвітлені в контексті формування ідеології тоталітарного режиму. На конкретних фактах продемонстровано, що від початку більшовицька влада здійснювала політику примусової секуляризації населення, витіснення з побуту (насамперед громадського) усіх форм і виявів релігійної і традиційно-народної ритуалістики. У своєму розвитку радянські свята й обряди пройшли кілька етапів, кожний з яких відповідав певному періоду становлення соціально-економічних відносин у Країні Рад, актуальним завданням у сфері перетворення ідеології та культури. Ядром системи святкових дат «червоного календаря» стали річниці Великої Жовтневої соціалістичної революції, День міжнародної солідарності трудящих та День Паризької комуни. Офіційні моделі та сценарії цих урочистостей набули канонічних форм у роки цілковитого панування сталінської тоталітарної диктатури. Так звані нові соціалістичні звичаї і обряди були переобтяжені надмірною регламентацією, фальшивою патетикою, а також комуністичною пропагандою, тому недаремно їх порівнювали зі штучними квітами. Однією з головних вад радянської загальносоюзної обрядовості, яка, урешті-решт, призвела до її повного банкрутства, варто визнати цілковите ігнорування самобутності культури окремих народів, що населяли СРСР. The article aims at critically analysing the practice of forming a system of Soviet holidays and rites, revealing their inhumane, totalitarian nature and inconsistency with the goals and objectives of building a democratic society. The paper uses general scientific methods of analysis and synthesis. The historical method was instrumental in accumulating initial data obtained from primary sources and literature on the topic under study. The axiological method made it possible to consider the value content and social worth of Soviet ritualism. The article’s scientific novelty is determined by the fact that for the first time in national culture studies, the processes of introduction and transformation of Soviet holidays and rites in Ukraine are covered in the context of the formation of the totalitarian regime’s ideology. While using specific facts, the author shows that from the very beginning, the Bolshevik authorities pursued a policy of forcedly secularizing the population, the displacement from everyday life (primarily the public one), all forms and manifestations of religious and traditional-folk ritualism. In their development, Soviet holidays and ceremonies went through several stages, each of which corresponded to a certain period of formation of socio-economic relations in the Soviet country, as well as to topical tasks in the realm of ideology and cultural transformations. Anniversaries of the Great October Socialist Revolution, the Day of International Solidarity, May Day, and the Day of the Paris Commune have become a core of the system of the red-letter calendar festive dates. Official models and scenarios of these celebrations have taken their canonical forms during the years of complete domination of the Stalinist totalitarian dictatorship. The so-called new socialist customs and rites went through excessive regulation, false pathos, overdose of communist propaganda, and therefore, not without reason, they were compared to artificial flowers. Total disregard for the particularity of the culture of individual nations constituting the USSR should be considered one of the main defects of all-Soviet Union rituals, which has eventually led to their complete bankruptcy.