Регіональні особливості планувальних і декоративних житлобудівних традицій Слобожанщини - Сушко, В. (Народна творчість та етнологія, 2021)
Народна архітектура є одним із маркерів етнічної культури. Будівничим доводилося враховувати особливості природних умов, використовуючи матеріали своєї місцевості. Проте житло й донині є втіленням ідеалу краси та зручності, тому, навіть переселяючись в інший край, людина намагалася відтворити цей ідеал за нових умов. Оскільки поважні дослідники етнокультури українців Слобожанщини М. Сумцов, С. Таранушенко та інші переконливо доводили участь у заселенні Слобідської України в XVII ст. представників інших регіонів України, то видається цікавим провести порівняльний аналіз народної архітектури українців Слобожанщини. Матеріалом для нашого дослідження стали експедиції Слобожанщиною та експедиції в інші регіони, зокрема на Гуцульщину у 2012 році. Порівняння планувальних і декоративних рішень та принципів житла українців різних частин України доводить їх загальноукраїнський характер. Зміни матеріалів будівництва та декорування житла спричинені соціально-економічними перетвореннями. Однак значення Дому для українців продовжує бути незмінним. Folk architecture is one of the markers of ethnic culture. Builders had to take into account the features of natural conditions, using natural materials from their dwelling area. However, the abode is still the embodiment of the ideal of beauty and comfort, so even while moving to another region, people tried to recreate the ideal under new conditions. Since the reputable researchers of Slobozhanshchyna Ukrainians’ ethno-culture, Mykola Sumtsov, Stefan Taranushenko, and others, convincingly proved the Hutsuls’ participation in the settlement of Sloboda Ukraine in the 17th century, it seems interesting to conduct a comparative analysis of the folk architecture of Slobozhanshchyna and Hutsulshchyna Ukrainians. Materials from expeditions to Slobozhanshchyna and the 2012 exploration journey to Hutsulshchyna became the ground for our studies. Comparison of planning and decoration solutions, as well as principles of housing of Ukrainians in different parts of Ukraine, proves their all-Ukrainian character. Changes in housing construction and decoration materials are caused by socio-economic transformations. However, the significance of a House for Ukrainians remains unchanged.