Антропологія мілітарного потенціалу українського козацтва (ХVІІ–ХVІІІ століття) - Сергійчук, В. (Народна творчість та етнологія, 2021)
У публікації розповідається про широке використання Російською імперією збройних сил українського народу у своїх завойовницьких війнах після Переяславської ради 1654 року. Зокрема, наводяться факти вирішальної участі українського козацтва в штурмі Азова в 1696 році й Ізмаїла в 1790‑му. Про те, як були задіяні в цьому процесі окремі сотні козацького війська повідомляється на прикладі участі в бойових діях кожного козака Сосницької сотні Чернігівського полку. The publication deals with the widespread use by the Russian Empire of the Ukrainian people’s armed forces in its wars of conquest after the 1654 Pereyaslav Council. In particular, the facts of the Ukrainian Cossacks’ decisive participation in the assaults of Azov in 1696 and Izmail in 1790 are given. How individual regiments of Cossack troops were involved in this process is reported on the example of the combat of each Cossack of the Chernihiv Regiment’s Sosnytsia Company.