Добржанський О. Національний рух українців Буковини другої половини ХІХ - початку ХХ ст. - Віднянський, С.В.; Макар, Ю.І. (Український історичний журнал, 2000)
Рецензія на книгу: Добржанський О. Національний рух українців Буковини другої половини ХІХ - початку ХХ ст. - Чернівці: Золоті литаври, 1999, - 574 с. У рецензії проаналізовано монографію О. Добржанського, присвячену комплексному дослідженню українського національного руху на Буковині. Автор висвітлює періодизацію руху, його ідеологічні засади, суперечності між народовцями і москвофілами, вплив Галичини та Наддніпрянщини. Оцінено роль українських партій, міжетнічних взаємин, культурно-освітньої діяльності, особливості політичної боротьби. Відзначено значні досягнення, але й недоліки – недостатнє пояснення деяких позицій. Рецензія підкреслює вагомість праці для історіографії, її наукову новизну та важливість у контексті формування української національної свідомості й державності.