Історія однієї змови - Литвин, С.Х. (Український історичний журнал, 2000)
У статті аналізується спроба внутрішнього перевороту в середовищі української еміграції 1921 року, спрямована проти Голови Директорії УНР Симона Петлюри. Автор детально розкриває обставини створення самопроголошеної «віденської Директорії» трьома колишніми членами УНР — П. Андрієвським, А. Макаренком і Ф. Швецем. Описано політичні мотиви, суперечності, іноземне втручання, а також рішучий спротив українських дипломатів, уряду УНР і громадських організацій. Документально доводиться нелегітимність змови та її деструктивний характер для українського визвольного руху в еміграції.