Радянське керівництво та літературно-мистецька інтелігенція України: 20-ті роки - Шипович, М.А. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджено взаємини між радянською владою та українською інтелігенцією у 1920-х роках. Автор розкриває складнощі інтеграції творчої еліти в нову ідеологічну систему, її початкову підтримку революції та поступове розчарування. Висвітлюються методи впливу влади — від заохочень до репресій, зокрема цензура, переслідування, вислання. Значну увагу приділено політиці українізації, яка сприяла культурному піднесенню, та її суперечностям. Аналізується роль УАН, вплив партійного контролю, ідеологічна боротьба в мистецтві, зокрема щодо ВАПЛІТЕ та Хвильового.