Розвиток промислового виробництва у поміщицьких господарствах Правобережної України першої половини ХІХ ст. - Гордуновський, О.М. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджується процес індустріалізації поміщицьких господарств Правобережної України в першій половині XIX ст. Автор аналізує розвиток горілчаної, цукрової та суконної промисловості, їхню роль у формуванні товарно-грошових відносин. Окрема увага приділяється впливу кріпосної праці, технічному оснащенню підприємств, а також впровадженню комерційних підходів. Зазначено, що, попри економічні успіхи окремих підприємств, більшість поміщиків не змогли адаптуватися до нових умов, поступаючись місцем купецьким фабрикам. Дослідження підкреслює суперечності та динаміку господарських трансформацій регіону.