Історія слов'янських народів в історичних творах ХVІІІ ст. - Копилов, С.А. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджено формування уявлень про історію слов’янських народів в українській історіографії XVIII ст. Автор аналізує твори Д. Туптала, І. Кроковського, Ф. Прокоповича, акцентуючи на становленні слов’янознавства як окремої наукової галузі. Описано інтерпретацію історії західних і південних слов’ян, вплив біблійних концепцій, а також зростання інтересу до слов’янської тематики у середовищі Києво-Могилянської академії. Підкреслюється роль українських авторів у популяризації ідеї культурної та мовної спорідненості слов’ян, що сприяло зародженню ранньої славістики у Східній Європі.