Українська та світова історична наука: Рефлексії на межі століть - Потульницький, В.А. (Український історичний журнал, 2000)
У статті аналізується діалектика взаємозв’язку української та всесвітньої історії, зокрема проблеми методології, ідеології та інтерпретацій історичних подій. Автор підкреслює відсутність узгоджених наративів в українській історичній науці та її маргіналізацію у світовому контексті. Розглянуто вплив домінуючих націй, історіографічні схеми, міфотворення та потребу в деміфологізації національної історії. Основна теза — інтеграція історії України у глобальну історіографію можлива лише через взаємну адаптацію перспектив і поглиблення наукового дискурсу на основі раціональної рефлексії.