Військові плани ОУН(б) у таємній інструкції революційного проводу (травень 1941 р.) - Патриляк, І.К. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджується таємна інструкція Революційного проводу ОУН(б), створена в травні 1941 р., яка містила плани розгортання збройної боротьби проти СРСР у разі війни між Німеччиною та Радянським Союзом. Автор аналізує зміст розділу «Військові інструкції», що передбачав підготовку підпільних повстанських груп, організацію національного війська, мобілізацію населення та координацію з німецькими силами. Стаття розкриває еволюцію стратегічних поглядів ОУН(б), вплив історичних аналогій, переоцінку власних сил та недооцінку радянського супротиву як чинник майбутніх поразок.