Міграційні процеси на Правобережній Україні в кінці ХVІІ – на початку ХVІІІ ст. - Муляр, А.М. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджуються міграційні процеси на Правобережній Україні наприкінці XVII — на початку XVIII століття. Розкриваються причини переселень, масштаби демографічних змін і вплив воєн та соціально-економічних умов на заселеність регіону. Аналіз ґрунтується на архівних джерелах і наукових працях.