Зміни в національній політиці ЦК ВКП(б) в Україні (1932-1938) (1) - Єфіменко, Г.Г. (Український історичний журнал, 2000)
У статті проаналізовано еволюцію національної політики ЦК ВКП(б) в Україні у 1932–1938 рр. Автор виділяє три хронологічні етапи та простежує трансформацію партійної лінії: від українізації до посилення репресій і русифікації. Окрема увага приділяється ролі М. Скрипника, політиці коренізації, зміні ставлення до нацменшин, впливу ідеології «старшого брата» та централізації влади. Показано, як культурне відродження поступилося місцем репресіям і уніфікації. Стаття висвітлює внутрішньопартійні конфлікти й ідеологічні зсуви, що вплинули на національно-культурне життя УСРР.