Огульний гіперкритицизм чи фаховий конструктивізм: альтернативи поступу сучасної литуаністики - Гурбик, А.О. (Український історичний журнал, 2000)
У статті проаналізовано кризу рецензійного жанру в сучасній українській литуаністиці на тлі спадщини класичних дослідників історії Великого князівства Литовського. Автор порівнює зразки фахових рецензій кінця XIX – початку XX ст. з прикладами сучасної гіперкритики, зокрема розбираючи рецензію І. Ворончук на дві праці А. Гурбика. Стаття обґрунтовує важливість конструктивної критики як елементу наукового розвитку, захищає наукову доброчесність автора та підкреслює необхідність відродження фахових підходів до рецензування в українській історіографії.