Відносини між Францією та УНР (грудень 1918 – квітень 1919 рр.) (1) - Гончар, Б.М.; Городня, Н.Д. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджуються політичні взаємини між Францією та Українською Народною Республікою після Першої світової війни. Автори аналізують плани Антанти щодо створення «санітарного кордону» навколо більшовицької Росії, інтервенцію Франції на півдні України та складність вибору союзників серед українських і російських сил. Особливу увагу приділено негативному ставленню французького командування до Директорії УНР, впливу гетьманського режиму та пропаганди, а також зміні позиції Франції після визнання реального політичного впливу Директорії. Розкриваються суперечності й динаміка дипломатичних контактів.