Напрями дослідження народного вбрання у світлі сучасної інтерпретації - Пономар, Л. (Народна творчість та етнологія, 2021)
Cтаттю присвячено актуальним завданням дослідження народного вбрання. Це проблеми, пов’язані з вивченням історії традиційного одягу, особливостей регіонального вбрання, нових функцій народного костюма в умовах урбанізації та національного піднесення українців. У статті розглянуто полеміку на шпальтах Інтернет-видань про час появи вишивки українських сорочок, про козацьке вбрання, розвиток етностилю тощо. Підкреслено роль народного одягу як культурного феномену в національному згуртуванні. Відродження народного вбрання, національного стилю в моді актуалізує нову дослідницьку проблематику для етнологів, мистецтвознавців, дизайнерів одягу. Розглянуто дискусійні питання причин відродження народного вбрання. Заперечено думку про те, що функція народного одягу як маркера самоідентифікації визначається війною, а також спростовано міркування про запозичення з Литви моди на вишиванки. Наголошено на тому, що відродження народного костюма, поширення етностилю пов’язані, насамперед, із національним піднесенням, що традиційне вбрання є для сучасників ефективним інформативним джерелом та джерелом фешн-інновацій ХХІ ст. У цьому контексті підкреслено непересічне значення резонансних проєктів «Щирі. Спадщина», «Щирі. Свята», «Баба Єлька» та ін. Велика зацікавленість традиційним одягом потребує створення широкої інформативної бази знань про народний костюм. У статті наголошено, що актуальне завдання для дослідників народного вбрання (етнологів, мистецтвознавців, фольклористів) – створення інформативного каталогу народного одягу українців. Дискусійні питання окреслили потребу у фундаментальних дослідженнях одягу періоду Київської Русі, ХVІ–ХVІІІ ст., осмислення функцій народного вбрання як культурного феномену на сучасному етапі. The article is dedicated to the urgent tasks of national attire research. These are the problems related to the study of the history of traditional clothing, peculiarities of regional dress, new functions of folk clothes in the conditions of urbanization, and national elation of Ukrainians. The controversy on the columns of online publications about the time of emergence of embroidery of Ukrainian shirts, Cossack clothing, the development of ethnic style, etc., is considered in the paper. The importance of folk attire as a cultural phenomenon in national unification is emphasized. The revival of folk clothing, national style in fashion raises new research issues for ethnologists, art critics, and fashion designers. The thought that the function of folk clothing as a marker of self-identification has been determined by the war is denied, and also the opinion about the borrowing of fashion on vyshyvanka from Lithuania is disproved. It is emphasized that the revival of folk costume, extension of ethnic style are connected first and foremost with national elation, that traditional clothing is an effective source of information and a source of fashion innovations of the 21st century for contemporaries. The outstanding importance of the resonance projects is Sincere. Heritage, Sincere. Holidays, Baba Yelka, and others are accentuated in this context. Great interest in traditional clothing requires the creation of a wide information base of knowledge about folk costume. It is emphasized in the article that the most important task for the researchers of clothing – ethnologists, art studiers, folklorists – consists in the creation of an informative catalogue of the Ukrainian folk attire. Debatable issues have distinguished the necessity of fundamental research of the clothing of the Kyivan Rus period and the 16th  – 18th centuries, understanding of the functions of folk attire as a cultural phenomenon at the present stage.