Українські ікони «Богородиця Мати Милосердя» (нова іконографічна інтерпретація традиційного сюжету) - Бурковська, Л. (Народна творчість та етнологія, 2021)
Барокові тенденції, що захопили українське релігійне мистецтво кінця XVII – початку XVIII ст., посприяли розширенню його тематичного складу, стильовим видозмінам та появі нових іконографічних сюжетів. Ікони «Богородиця Мати Милосердя», чи «Козацька Покрова», – виразний приклад оновлення тематики в українському релігійному мистецтві за доби Бароко. Зазначений іконографічний варіант Покрову, очевидно, був запозичений із західноєвропейського живопису. Він корелюється з популярним в італійському мистецтві композиційним типом зображення Покрову Пріснодіви – «Мадонна делла Мізерікордія». Припускають, що образ Святої Діви, яка вкриває плащем молільників, був інспірований видінням цистерціанського монаха, теолога та письменника Цезарія з Гейстербаха, який описав його у своїх «Dialogus Miraculorum» (1221). Формування іконографії «Мадонна делла Мізерікордія» в західноєвропейському мистецтві розпочалося в ХІІІ ст. На ранніх зображеннях Богородиця зазвичай стоїть. Християн, що перебувають під покровом Діви Марії, змальовують на колінах і в значно меншому масштабі. Ікони «Мадонна делла Мізерікордія» часто замовляли конкретні групи віруючих, такі як братства, професійні гільдії, монастирі та абатства. В українському іконописі барокової пори тема Покрову Богородиці такого іконографічного варіанта, як «Богородиця Мати Милосердя», займала особливе місце. Образ Заступниці, яка благословляє та вкриває своїм плащем віруючих, приваблював українських майстрів реалістичністю та величавістю композиційного задуму. Популярність і стрімке поширення цього іконографічного різновиду Покрову було спричинене й тим, що в ньому з особливою проникливістю подавалися індивідуалізовані образи людей різних прошарків тогочасного суспільства. Споглядаючи в храмах ікони Покрову, віруючі, очевидно, вбачали в образі Богородиці могутню покровительку та милосердну заступницю. Українські ікони «Богородиця Мати Милосердя» XVII – початку XVIII ст. наповнені пошуками нової художньої виразності й розкривають характер перехідного періоду та особливості процесу формування нової стилістичної системи сакрального живопису. Baroque trends, which have been extended in the Ukrainian religious art of the late 17th – early 18th centuries, contributed to the expansion of its thematic composition, stylistic changes, and the emergence of new iconographic plots. The icons Theotokos Mother of Mercy, or the Cossack Intercession, as they are also called, are a clear example of the renewal of themes in Ukrainian religious art during the Baroque period. This iconographic version of the Intercession, apparently, is borrowed from Western European painting; it is correlated with the compositional type of the image of the Intercession of the Theotokos – Madonna della Misericordia – popular in Italian art. It is supposed that the image of the Blessed Virgin, covering the parish with the mantle, has been inspired by the vision of the Cistercian monk, theologian, and writer Caesar of Geisterbach, who describes it in his Dialogus Miraculorum (1221). The formation of the iconography Madonna della Misericordia in Western European art started in the 13th century. The Virgin usually stands in the early images. The Christians staying under the protection of the Virgin Mary are depicted on their knees and a much smaller scale. The icons Madonna della Misericordia have often been ordered by specific groups of believers, such as fraternities, professional guilds, monasteries, and abbeys. The theme of the Intercession of Theotokos of the iconographic version Theotokos Mother of Mercy has taken a special place in the Ukrainian iconography of the Baroque period. The image of the Patroness, blessing and covering the faithful with her mantle, has attracted Ukrainian masters with the realism and majesty of the compositional plan. The popularity and rapid dissemination of this iconographic variety of the Intercession have also been caused by the fact that it presents individualized images of people from different layers of the that time with special penetration. Contemplating the icons of the Intercession in the temples, the believers have seen a powerful and merciful patroness in the image of the Mother of God. Ukrainian icons Theotokos Mother of Mercy of the 17th–early 18th centuries are filled with the search for a new artistic expressiveness, revealing the nature of the transition period and the peculiarities of the process of formation of a new stylistic system of sacred painting.