Політична етика Михайла Драгоманова (теоретичні аспекти) - Круглашов, А.М. (Український історичний журнал, 2000)
У статті розглядаються теоретичні засади політичної етики Михайла Драгоманова як складової його суспільно-політичної думки. Автор аналізує етичні орієнтири мислителя в контексті формування українського національного руху, ролі інтелігенції, взаємозв’язку моралі, політики та громадської свідомості. Значну увагу приділено його уявленням про солідарність, справедливість, гуманізм і моральну відповідальність лідерів. Підкреслюється унікальність Драгоманова як мислителя, який прагнув поєднати етичні принципи з політичною практикою та вплинув на розвиток української політичної традиції ХІХ століття.