Уявлення давніх слов'ян про потойбічний світ - Козлов, М.М. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджуються дохристиянські уявлення східних слов’ян про потойбічний світ, смерть та обряди, пов’язані з похованням. Автор аналізує археологічні, етнографічні та писемні джерела, звертаючи увагу на особливості язичницької міфології, ритуалів кремації, культ предків і «залежних» мерців. Описано складну систему вірувань щодо душі, її перебування після смерті, а також зв’язок з природними стихіями. Значну увагу приділено традиціям захисту від нечистих сил. Дослідження розкриває витоки дохристиянської ментальності, збережені в обрядах і повір’ях східнослов’янського світу.