Литовсько-польська доба на сторінках “Українського історичного журналу” (1985-2000 рр.) - Капітан, Л.І. (Український історичний журнал, 2000)
Автор аналізує зміни акцентів і методологічних підходів у трактуванні соціальних, політичних, економічних і культурних аспектів цього періоду. Особлива увага приділена дослідженням козацтва, селянства, аграрної реформи, магдебурзького права, культурної спадщини та ролі церкви. Показано вплив суспільно-політичних змін на зміст публікацій, а також зростання наукової уваги до раніше маргіналізованих тем і джерельної бази.