Відносини між Францією та УНР (грудень 1918 – квітень 1919 рр.) (2) - Гончар, Б.М.; Городня, Н.Д. (Український історичний журнал, 2000)
Закінчення. Початок див.: Укр. іст. журн. — 2000. — № 2. У статті досліджено дипломатичні взаємини між Францією та Українською Народною Республікою в контексті інтервенції Антанти на Півдні України. Автори аналізують переговори, політичні умови співпраці, зміст потенційних угод та реакцію української сторони. Порушуються питання визнання УНР, військової допомоги та контролю над внутрішніми справами. Робиться висновок, що позиція Франції була суперечливою, непослідовною і не сприяла створенню реального союзу. Значну увагу приділено аналізу джерел і трактуванню подій у контексті тогочасної політичної ситуації в Україні та Європі.