Друга світова війна та історична пам'ять (1) - Коваль, М.В. (Український історичний журнал, 2000)
У статті М.В. Коваля аналізується вплив Другої світової війни на історичну пам’ять українського народу та проблеми її відображення в радянській історіографії. Автор наголошує на спотворенні фактів, замовчуванні важливих подій та використанні історії як ідеологічного інструмента. Звертається увага на суспільні деформації, зумовлені війною, та складність осмислення минулого в умовах тоталітарного контролю. Підкреслюється необхідність об’єктивного переосмислення подій воєнного періоду для формування національної ідентичності й подолання історичних міфів.