Образ світу в літописній “повісті” 6523 р - Александров, О.В. (Український історичний журнал, 2000)
У статті аналізується образ світу, створений у літописній "повісті" 6523 р. як частині «Повісті временних літ». Автор досліджує поєднання літописної та агіографічної традицій, просторово-часові параметри оповіді, символіку часу і простору. Особливу увагу приділено зіставленню горизонтального (історичного) і вертикального (сакрального) вимірів, а також ролі персонажів та їхніх дій у структурі тексту. Розкривається вплив біблійної концепції часу на літописну нарацію та її жанрову природу, акцентується на міфопоетичній основі середньовічної християнської культури.