Джерела з історії християнства в Криму в ІV-ІХ ст. - Фарбей, О.М. (Український історичний журнал, 2000)
Стаття досліджує джерела з історії поширення християнства в Криму в IV–IX ст., виокремлюючи письмові, археологічні, епіграфічні та агіографічні свідчення. Автор аналізує вплив політичних, культурних і релігійних чинників на формування християнських громад, зокрема в Херсонесі та Боспорі. Розглянуто еволюцію культової архітектури, символіки та поховальних практик. Значну увагу приділено пам’яткам матеріальної культури та їхній ролі у реконструкції історичних процесів. Порушено питання достовірності джерел і сучасних підходів до їх інтерпретації в історіографії.