Зміни в національній політиці ЦК ВКП(б) в Україні (1932-1938) (2) - Єфіменко, Г.Г. (Український історичний журнал, 2000)
Закінчення. Початок див.: Укр. іст. журн. - 2000. - № 2. У статті аналізуються трансформації національної політики ЦК ВКП(б) в Україні у 1932–1938 роках. Автор розкриває суперечності між офіційною риторикою щодо підтримки культурного розвитку національних меншин і фактичними репресіями, що їх зазнали українці, поляки, німці та інші етноси. Особлива увага приділена боротьбі з «українським націоналізмом», що відбувалась під гаслом продовження українізації. Під впливом міжнародного становища влада прагнула створити образ національної гармонії, водночас згортаючи реальну автономію. Стаття висвітлює механізми ідеологічного контролю та політичних репресій у сфері культури й освіти.