Українська та світова історична наука: Рефлексії на межі століть (4) - Потульницький, В.А. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджується проблема поєднання української та світової історії, аналізується вплив філософських ідеологій, зокрема гегелівського поділу на «історичні» і «неісторичні» народи, на сприйняття України в історичній науці. Автор підкреслює необхідність інтеграції української історії в загальносвітовий контекст шляхом міждисциплінарного аналізу, переосмислення історичних парадигм і порівняння національних наративів. Стаття також звертає увагу на методологічні зміни в гуманітаристиці та важливість створення прийнятної для міжнародної спільноти версії всеєвропейської історії з урахуванням українського досвіду та перспективи.