Традиційна культура як основа творчого феномену Івана Миколайчука - Меленчук, О. (Народна творчість та етнологія, 2021)
У статті зроблено акцент на проблемі побутування народної традиційної культури у кінотворчості режисера, актора і сценариста І. Миколайчука. На основі біографічних даних та проаналізованих кіномистецьких робіт І. Миколайчука, зокрема детального огляду фільмів під його режисурою – «Вавілон ХХ» (1979), «Така пізня, така тепла осінь» (1981), кінострічок за сценаріями митця, зокрема «Білий птах з чорною ознакою» (1971) та на основі зіграних численних ролей докладніше простежено і узагальнено особливості використання фольклорно-етнографічних матеріалів, їхнє змістовно-смислове наповнення. У  кінофільмах «Вавілон ХХ», «Така пізня, така тепла осінь», «Білий птах з чорною ознакою» наявне сплетіння уснопоетичної творчості, образотворчого, музичного, хореографічного елементів народного мистецтва з багатою етнографічною спадщиною українського народу. У зазначених кінострічках простежено важливі складові частини духовно-практичної діяльності та звичаєво-побутової культури українців. А це багатство та різнобарвність гуцульського вбрання, нагрудні жіночі прикраси, ткані килими, різьблені тарелі, вишивані рушники, писані на дереві ікони, картини народного мистецтва, предмети побуту, зброї, архітектурні споруди, побут народної житлової архітектури, звичаї, обряди – усе, що нині складає нематеріальну культурну спадщину й вказує на багату духовно-практичну діяльність українців, їхнє особливе світосприймання. Важливу роль у кінофільмах за участю І. Миколайчука, що розкривають мистецький задум творця кінокартин, відіграє художня образність та символи. Орнітологічні образи-символи лелек, журавлів, лебедів; зооморфні (цап, кінь, лоша, віл, кіт, пес тощо) пояснюють не лише назву кінострічки, а й створюють своєрідний підсилювальний ефект. Також широко представлена обрядово-звичаєва традиція (елементи Святого вечора, Водохреща, весілля, похорону, маланкування). З погляду сьогодення кожна творча робота кінорежисера і сценариста І. Миколайчука є справжнім кіношедевром, що занурює глядача у світ української народної культури, представленої багатим фольклорним та етнографічним матеріалом. The problem of the existence of folk traditional culture in the filmmaking of the director, actor and script-writer I. Mykolaichuk is emphasized in the article. The peculiarities of the usage of folklore and ethnographic materials, their content and sense on the basis of biographical data, and the analyzed cinematographic works of I. Mykolaychuk is considered and generalized in detail. Especially a thorough review of films directed by him – Babylon XX (1979), Such Late, Such Warm Autumn (1981) – and scripted by the artist, in particular The White Bird Marked with Black (1971), is submitted. There is an interlacement of oral poetic works, visual art, music, and choreographic elements of folk art with the rich ethnographic heritage of the Ukrainian people in the films Babylon XX, Such Late, Such Warm Autumn, and The White Bird Marked with Black. Important components of spiritual and practical activity and the customary culture of Ukrainians are followed in these films. And this is the richness and diversity of Hutsulian clothing, breast women’s jewelry, woven carpets, carved plates, embroidered towels, icons painted on wood, folk art paintings, household items, weapons, architectural structures, life of folk housing architecture, customs, rituals, everything, which now constitutes an intangible cultural heritage and indicates the rich spiritual and practical activities of Ukrainians and their special world perception. Artistic imagery and symbols are of great importance in the films with the participation of I. Mykolaichuk, which reveals the artistic idea of the filmmaker. Ornithological images-symbols in the form of storks, cranes, swans; zoomorphic (goat, horse, foal, ox, cat, dog, etc.) explain not only the name of the film, but also create an original amplifying effect. Also, the ritual and customary traditions (elements of Holy Evening, Epiphany, wedding, funeral, Malanka) are represented widely. From today’s point of view, every creative work of I. Mykolaichuk, as a film director and script-writer, is a real masterpiece of filmmaking, which immerses the audience into the world of Ukrainian folk culture, represented by rich folklore and ethnographic material.