Прикладні аспекти сучасних етнокультурних студій - Сушко, В. (Народна творчість та етнологія, 2021)
Прикордонне розташування, задавненість зросійщення українців північного сходу України спричинюються до того, що народознавчі студії на Слобожанщині не могли й не можуть бути виключно цариною наукового дискурсу. З 1930-х років дослідження народної культури Слобожанщини майже не велося аж до кінця ХХ ст. Відновлення народознавчих студій розпочалося з етномузикознавчих досліджень. У 1993 році була створена громадська організація «Спілка етнологів та фольклористів міста Харкова», яка відтоді веде активну польову етнографічну роботу, видавничу та популяризаторську. Головою Спілки Н. Олійник був організований обласний дитячий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло», у рамках якого проходять народознавчі учнівські конференції, фестиваль ремесел та народного виконавства. З кінця ХХ ст. етнологічні дослідження ведуться фахівцями провідних наукових інституцій України, музеїв і позашкільних навчальних закладів Харківщини, Сумщини, Донеччини та Луганщини, адже народна культура є вагомим чинником консолідації української нації. Тому такою важливою є підтримка держави та неухильне впровадження державними органами націєтворчих принципів. The border location, many years of the Russification of the Ukrainians of the northern east of Ukraine, causes the fact that ethnographic studies in Slobozhanshchyna could not and cannot be exclusively the realm of scientific discourse. The 1930s investigation of the folk culture of Slobozhanshchyna wasn’t conducted until almost the end of the twentieth century. Renewal of ethnographic research has started with ethnomusicological studies. The public organization Union of Ethnologists and Folklorists of the City of Kharkiv was established in 1993. It has been conducting active field ethnographic, publishing, and popularization work since that time. N. Oliynyk, the head of the Union, has organized the regional children’s festival of traditional folk culture Krokoveye Kolo, which includes ethnographic pupil conferences, a festival of crafts, and folk performance. Since the end of the twentieth century, ethnological research has been conducted by specialists of leading scientific establishments of Ukraine, museums, and out-of-school educational institutions of Kharkivshchyna, Sumshchyna, Donechchyna, and Luhanshchyna, because folk culture is an important factor in the consolidation of the Ukrainian nation. That is why the support of the state and the strict implementation of nation-building principles by state bodies are so important.