Малоросійське генерал-губернаторство в період урядування М.Г. Рєпніна (1816-1834) - Шандра, В.С. (Український історичний журнал, 2000)
Закінчення. Початок див.: Укр. іст. журн. — 2000. — № 4. Автор аналізує соціально-економічні, адміністративні та політичні реформи, спрямовані на врегулювання становища українського селянства, козацтва та інших станів. Особливу увагу приділено поглядам Рєпніна на кріпацтво, його взаєминам з імператорською владою та участі в розробці проєктів модернізації. Стаття ґрунтується на широкій джерельній базі та розкриває роль Рєпніна як реформатора.