Чернігівський колегіум (до 300-річчя заснування) (1) - Травкіна, О.І. (Український історичний журнал, 2000)
У статті висвітлено історію створення, організації та функціонування Чернігівського колегіуму — одного з перших вищих навчальних закладів на Лівобережній Україні. Досліджено роль його засновників, зокрема архієпископа Лазаря Барановича та Іоана Максимовича, а також меценатську підтримку гетьмана Івана Мазепи. Розглянуто навчальні програми, мовну політику, викладацький склад і культурно-просвітницьке значення колегіуму. Особлива увага приділена впливу Києво-Могилянської академії на становлення закладу та розвитку освіти в регіоні.