Маєтності та скарби Полуботків - Мельник, Л.Г. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджено соціально-економічне становище та маєтності Полуботків — одного з найзаможніших старшинських родів Лівобережної України кінця XVII — початку XVIII століття. Автор простежує процес накопичення земельних володінь Леонтієм та Павлом Полуботками, розкриває механізми легітимації цих володінь через гетьманські та царські універсали. Особлива увага приділена легенді про «скарб Полуботка», а також аналізу її історичного підґрунтя. Дослідження ґрунтується на архівних джерелах і містить багатий фактичний матеріал.