“Руська” оріентація політичної свідомості Адама Кисіля - Сас, П.М. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджено політичну свідомість Адама Кисіля у контексті його «руської» ідентичності. Аналізується ідея політичної єдності руського народу на основі культурної, релігійної та історичної спадщини. Автор розкриває, як Кисіль обґрунтовував право українців на політичну суб’єктність у складі Речі Посполитої, використовуючи концепцію «третього народу» й сарматську ідеологію.