Історія і політика в публіцистиці М.С. Грушевського - Северинюк, В.М. (Український історичний журнал, 2000)
У статті проаналізовано публіцистику Михайла Грушевського періоду Української революції 1917–1920 років. Автор досліджує ідейні засади, історіософські переконання та громадсько-політичну позицію видатного історика й державного діяча. Особлива увага приділяється його уявленням про народництво, демократію та державність, а також оцінці ролі українського селянства у розбудові національної держави. Через зіставлення публіцистичних праць Грушевського з поглядами сучасників і наступників розкривається його унікальний внесок у формування української політичної думки та державницької ідеї. Стаття має важливе значення для сучасного грушевськознавства.