Французькі інтелектуали і сталінізм (1935-1975 рр.) - Тевнен, Е. (Український історичний журнал, 2000)
Стаття досліджує феномен привабливості радянського сталінізму для французьких інтелектуалів у 1935–1975 роках. Автор аналізує ідеологічні причини підтримки СРСР, реакцію на репресії та спроби критичного осмислення радянської дійсності. Розкривається роль культурної еліти Франції в легітимації тоталітаризму, їх суперечлива позиція в контексті ідей гуманізму, а також вплив політичних подій на зміну громадської думки та історичної свідомості.