Генерал А.А. Власов: домисли й правда - Русак, А.В. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджується постать генерала А. Власова — радянського офіцера, який під час Другої світової війни перейшов на бік гітлерівської Німеччини та очолив Російську визвольну армію. Автор аналізує суперечливі оцінки Власова: зрадник, герой чи агент радянської розвідки. Розглянуто джерела з радянських, західних і емігрантських архівів, зокрема мемуари, документи РОА та свідчення сучасників. Стаття підкреслює складність об’єктивного аналізу через ідеологічні упередження й недоступність архівів, акцентуючи на потребі неупередженого осмислення історії.