До питання єврейської сільськогосподарської колонізації півдня України - Рафальський, О.О. (Український історичний журнал, 2000)
У статті здійснено історіографічний аналіз проблеми єврейської сільськогосподарської колонізації Півдня України у 1920–1930-х роках. Автор розглядає соціально-економічні й політичні передумови цього процесу, зокрема діяльність радянських органів, КомЗету й ОЗЕТу, а також участь закордонних єврейських організацій. Аналізуються джерела, статистика переселень, надані пільги, фінансова підтримка, труднощі адаптації колоністів та соціальна напруга. Відзначено інтерес українських і зарубіжних дослідників до цієї теми. Стаття наголошує на необхідності комплексного підходу до дослідження єврейського землеробства в умовах радянської політики.