Національні аспекти у формуванні компартійно-радянського апарату в УРСР (1932-1938) (2) - Єфіменко, Г.Г. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджуються національні аспекти формування компартійно-радянського апарату в УРСР у 1932–1938 рр. Автор аналізує політику ЦК ВКП(б) щодо кадрової чистки та контролю за українськими комуністами, зокрема в контексті боротьби з "українським націоналізмом". Показано, як репресії поєднувались із штучною підтримкою українізації з метою створення ілюзії рівноправності українців у радянській системі. Висвітлено суперечності між декларативною підтримкою українських кадрів і фактичним домінуванням русифікаторських тенденцій. Стаття ґрунтується на партійних документах, звітах і рішеннях пленумів.