Релігійне питання у теорії та практиці українського націоналізму в першій половині ХХ ст. - Лисенко, О.Є. (Український історичний журнал, 2000)
Предметом даної статті є український націоналізм як феномен, що посідає вагоме місце у вітчизняній історії та сучасності. При цьому нашу увагу привернули кілька вузлових періодів, позначених сплеском теоретичних пошуків і практичного втілення цього ідейного доробку в життя. Автор аналізує взаємовідносини між християнськими цінностями та націоналістичними доктринами, зокрема в працях С. Рудницького та Д. Донцова. Висвітлюється суперечність між християнською етикою та концепцією "чинного націоналізму", яка використовує релігійні образи для виправдання політичного насильства. Увага приділяється також програмним засадам ОУН, що поєднували ідеї національного суверенітету з релігійною традицією.