Гендер у дзеркалі історії та перспективи розвитку гендерних студій в Україні (1) - Шевченко, Н.В. (Український історичний журнал, 2001)
У статті аналізується становлення та розвиток гендерної історії як міждисциплінарної галузі, що синтезує методи соціології, антропології, психології та історії. Авторка розглядає західну теоретико-методологічну базу, зокрема праці Дж. Келлі та Дж. Скотт, і показує трансформацію жіночих студій у повноцінний напрям гуманітарних досліджень. Особливу увагу приділено інтеграції гендерного підходу в українську історіографію. Наголошується на важливості вивчення соціокультурної природи гендерних ролей та необхідності адаптації західного досвіду для аналізу українського соціуму.