Чорнобильська катастрофа в контексті соціоекологічних проблем - Васюта, С.І. (Український історичний журнал, 2001)
Стаття аналізує Чорнобильську катастрофу в контексті соціоекологічних проблем, зосереджуючись на політичних та економічних факторах, які сприяли трагедії. Автор вказує на системні деформації радянського суспільства, відсутність екологічної політики та ігнорування безпеки, що призвело до техногенної катастрофи. Підкреслюються масштаби наслідків: радіоактивне забруднення, здоров'я мільйонів людей, економічні втрати. Також розглядаються суперечності в офіційній інформації та критикується діяльність влади. Стаття закликає до вивчення уроків Чорнобиля для запобігання подібним катастрофам у майбутньому та підкреслює необхідність екологічної свідомості та реформ.