Зовнішня політика України як предмет історичного аналізу: концептуальні підходи та перспективи - Віднянський, С.В.; Мартинов, А.Ю. (Український історичний журнал, 2001)
У статті розглядаються концептуальні засади аналізу зовнішньої політики України крізь призму історичних процесів. Автори наголошують на важливості системного, порівняльного та структурно-функціонального підходів до дослідження міжнародних відносин. Простежується історична еволюція української дипломатії від Київської Русі до XX століття, зокрема в умовах бездержавності, національно-визвольних змагань та радянського періоду. Особливу увагу приділено спробам утвердження України як суб’єкта міжнародного права. Автори підкреслюють потребу збереження національних дипломатичних традицій і пошуку нових підходів в умовах глобалізації.