Утвердження незалежної України: перше десятиліття (3) - Кульчицький, С.В. (Український історичний журнал, 2001)
У статті аналізується становлення незалежної України впродовж першого десятиліття після проголошення незалежності. Автор детально висвітлює конституційний процес, труднощі у розподілі владних повноважень між гілками влади, вплив політичної кризи та пошуки компромісу між Президентом і парламентом. Особливу увагу приділено процесу ухвалення Конституції 1996 року, що стала важливою віхою в інституційному оформленні державності. Стаття акцентує на політичних торгах, ролі Л. Кучми та необхідності балансу сил для забезпечення стабільності і розвитку демократичних інститутів в Україні.