Полеміко-догматичні збірки ХVІ - початку ХVІІ ст. - Зема, В.Є. (Український історичний журнал, 2001)
У статті досліджується полеміко-догматична література XVI — початку XVII ст. на теренах Польсько-Литовської держави, зокрема збірки текстів, спрямованих проти католиків, протестантів та інших конфесій. Автор аналізує рукописні пам’ятки, їх склад, функціонування та історичний контекст, вказуючи на зв’язок із традицією візантійсько-руської полеміки. Особлива увага приділена текстам, пов’язаним із Флорентійською унією та Берестейською унією, а також їхньому впливу на формування православної ідентичності. Стаття містить огляд основних збірок, їх репертуару та історії вивчення, що дозволяє зрозуміти роль цих текстів у міжконфесійній боротьбі та культурному житті регіону.