Мікрогетерогенність α-кислого глікопротеїду при онкологічних захворюваннях та запальних процесах - Стєклєньова, Н.І.; Ніколаєнко, Т.П.; Шевцова, А.І.; Бразалук, А.З.; Литвин, К.Ю. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Проведено дослідження вмісту та глікозильованості α-кислого глікопротеїду (АГП) у сироватці крові 71 пацієнта з різними онкозахворюваннями та запальними процесами. Виявлено достовірне підвищення (у 2–4 рази) рівня АГП у сироватці крові у хворих з гострим запаленням та онкопатологією та зміни структури вуглеводного компонента АГП, що корелюють з характером захворювання. Показано достовірне підвищення вмісту поліантенних структур у складі АГП у пацієнтів з вірусними гепатитами та пухлинами панкреатодуоденальної зони. Відсутність глікоформи АГП, що сильно зв’язується з конканаваліном А, є специфічним показником механічних жовтяниць, зумовлених злоякісними новоутвореннями. PHA-L-зв’язуюча здатність АГП при позагоспітальних пневмоніях достовірно нижче порівняно з нормою і з синдромом системної запальної відповіді. Ключові слова: α-кислий глікопротеїд, глікозильованість, конканавалін А, фітогемаглютинін L, запальні процеси, злоякісні новоутворення панкреатодуоденальної зони, лейкемії, лімфоми, множинна мієлома. Blood serum of 71 patients with neoplasm or inflammatory processes was tested for contents and glycosylation of alpha acid glycoprotein. Significantly (2 to 4 times) increased AAG levels were found in patients with acute inflammation and cancer. Changes in the structure of the AAP correlated with the nature of disorder. Patients with viral hepatitis and malignancies in the pancreaduodenal area featured a significant increase in the content of APP with polyantenna structures. At the same time, lack of AAP glycoform which is firmly linked with concanavallin A is a specific feature of mechanic biliousness caused by malignancies. PHA-L-linking capacity of AAP in out-patient pneumonia is considerably lower compared to both normal control and systemic inflammatory response syndrome. Key Words: alpha acid glycoprotein, glycosilation, concanavallin А, phytohemagglutinin L, inflammatory processes, malignancies in the pancreaduodenal area, leukaemia, lymphoma, multiple myeloma.