Дмитро Наливайко. Очима Заходу: Рецепція України в Західній Європі XI—XVIII ст. - Портнов, А.В. (Український історичний журнал, 2003)
Стаття рецензує працю Дмитра Наливайка «Очима Заходу», присвячену сприйняттю України у західноєвропейській культурі XI–XVIII ст. Автор висвітлює внесок Наливайка у вивчення європейських джерел, що відображають образ України, аналізує його методологію та використання широкої бібліографії. Оцінюється контекст історичних уявлень про Русь і козацтво, включаючи політичні, культурні та релігійні чинники. Підкреслюється значення праці для української історіографії та розуміння місця України в європейському культурному просторі, а також дискусійність деяких положень, що стимулює подальші наукові дослідження у цій галузі.