Роль цитокінів у патогенезі мієлодиспластичного синдрому - Томашевська, Н.Я.; Виговська, Я.І.; Масляк, З.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Надано огляд літератури щодо патогенезу мієлодиспластичного синдрому. Показано значення підвищеного апоптозу клітин, а також роль цитокінів у неефективному гемопоезі при цій патології. Описано шляхи медикаментозної корекції надмірної секреції окремих цитокінів. Ключові слова: мієлодиспластичний синдром, трансформуючий фактор росту, фактор некрозу пухлин, васкулярний ендотеліальний фактор росту, інтерлейкіни, апоптоз. The literature on the pathogenesis of myelodysplastic syndrome is reviewed. The relevance of increased apoptosis of cells is shown as well as the role of cytokines in an inefficient haemopoiesis in this pathology. The ways of medicinal correction of the excessive secretion of some cytokines are described. Key Words: myelodysplastic syndrome, transforming growth factor, tumor necrosis factor, vascular endothelial growth factor, interleukins, apoptosis.